Home > Onderwijs begrippen > Warme overdracht
Een warme overdracht is de persoonlijke en inhoudelijke informatieoverdracht tussen onderwijsprofessionals bij de overgang van een leerling naar een nieuwe school, zoals van het primair naar het voortgezet onderwijs. Het doel is om niet alleen toetsresultaten en adviezen over te dragen, maar juist ook sociaal-emotionele aspecten, gedragskenmerken, ondersteuningsbehoeften en eventuele zorgsignalen. Zo wordt de leerling gezien als geheel mens – niet enkel als dataprofiel.
Een goede warme overdracht bevordert een soepele start in de brugklas en verkleint de kans op uitval of mismatch. Het helpt ontvangende scholen om het brugklasadvies beter te interpreteren, de juiste begeleiding in te zetten en het onderwijsaanbod af te stemmen op de leerling. Zeker voor leerlingen in de puberteit of met extra ondersteuningsbehoeften, is deze overdracht cruciaal.
De warme overdracht kan mondeling plaatsvinden via een overdrachtsgesprek, maar ook schriftelijk via overdrachtsdossiers of het leerlingvolgsysteem. Belangrijke elementen zijn:
Een effectieve warme overdracht vraagt om goede samenwerking tussen afzender- en ontvangende school. Transparante communicatie, privacybewust handelen en gezamenlijke verantwoordelijkheid zijn hierbij randvoorwaarden. De overdracht maakt vaak deel uit van een bredere aanpak gericht op doorstromen en het borgen van een kansrijke onderwijsloopbaan.