Home > Onderwijs begrippen > Driehoeksgesprek
Een driehoeksgesprek is een gespreksvorm binnen het onderwijs waarbij de leerling, ouder(s)/verzorger(s) en de mentor of docent samen in gesprek gaan over de ontwikkeling, het welzijn en de leerprestaties van de leerling. Het doel van het driehoeksgesprek is om de leerling actief te betrekken bij zijn of haar leerproces en om gezamenlijk afspraken te maken die de ontwikkeling bevorderen. Deze gespreksvorm stimuleert open communicatie, wederzijds begrip en gedeelde verantwoordelijkheid. De leerling neemt hierbij een actieve rol in, bijvoorbeeld door zelf doelen te formuleren of reflecties te delen.
Driehoeksgesprekken dragen bij aan een sterke samenwerking tussen school en thuis. Ze bevorderen een open dialoog tussen alle betrokkenen en zorgen ervoor dat de leerling, ouders en school gezamenlijk kunnen werken aan het behalen van leerdoelen en persoonlijke ontwikkeling. Dit versterkt de betrokkenheid van de leerling bij zijn of haar eigen leerproces en draagt bij aan succes op school en daarbuiten.
Driehoeksgesprekken kunnen verschillende thema's behandelen, afhankelijk van de behoeften en doelen van de leerling:
Wil je meer weten over driehoeksgesprekken? Bekijk dan ook onze pagina's over reflectiegesprekken, loopbaangesprekken en LOB-activiteiten.