Home > Onderwijs begrippen > Basisontwikkeling

Basisontwikkeling

Basisontwikkeling is een speciaal programma voor jonge kinderen van 4 tot 8 jaar, dat hen helpt om beter te worden op school. Het programma zorgt voor een brede ontwikkeling van het kind door spel, knutselen, praten, lezen, schrijven, en rekenen te combineren. Zo leren kinderen op een leuke en natuurlijke manier nieuwe dingen. Het programma probeert het verschil tussen spelen en 'echt leren' kleiner te maken, zodat kinderen vanaf het begin plezier hebben in leren.

Wat is basisontwikkeling?

Basisontwikkeling is een pedagogisch-didactisch concept voor het jonge kind, vooral toegepast in groep 1 en 2. Het richt zich op het stimuleren van ontwikkelingsgebieden zoals motoriek, taal, sociaal-emotionele ontwikkeling en spelend leren. In plaats van het aanleren van losse vaardigheden staat de brede, betekenisvolle ontwikkeling van het kind centraal.

Visie achter basisontwikkeling

De visie achter basisontwikkeling is sterk beïnvloed door pedagogen als Vygotsky. Het kind leert in interactie met anderen, binnen de zone van naaste ontwikkeling. Betrokkenheid, spel, taal en een rijke leeromgeving zijn daarbij onmisbaar. Basisontwikkeling past goed bij scholen die werken met ontwikkelingsgericht onderwijs.

Kenmerken van basisontwikkeling

  • Spel is de kern van het leerproces.
  • De leerkracht biedt ruimte én structuur: kindvolgend en doelgericht tegelijk.
  • Leerinhouden zijn betekenisvol, gekoppeld aan de leefwereld van het kind.
  • Er is aandacht voor de totale ontwikkeling, niet alleen de cognitieve.

Toepassing in de praktijk

Binnen basisontwikkeling observeert de leerkracht nauwkeurig wat het kind laat zien en wat het nodig heeft om verder te groeien. Activiteiten sluiten aan bij de interesses van kinderen, met ruimte voor eigen initiatief en samenwerking. Kennis van ontwikkelingspsychologie en het kunnen inschatten van ontwikkelingsperspectieven zijn daarbij essentieel.

Basisontwikkeling als fundament

Basisontwikkeling legt een stevig fundament voor het verdere leren op school. Kinderen ontwikkelen niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook zelfvertrouwen, zelfstandigheid en sociale betrokkenheid. Daarmee draagt basisontwikkeling bij aan een sterke startpositie voor het onderwijs in de hogere groepen.