Home > Onderwijs begrippen > Brugklasadvies

Brugklasadvies

Het brugklasadvies is het advies dat basisscholen aan het einde van groep 8 geven over het meest passende brugklasniveau voor een leerling in het voortgezet onderwijs. Dit advies is gebaseerd op een brede afweging van cognitieve prestaties, werkhouding, motivatie, leerpotentieel en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Hoe komt het brugklasadvies tot stand?

Het brugklasadvies wordt opgesteld door de school, op basis van gegevens uit het leerlingvolgsysteem, observaties van leerkrachten, resultaten uit eerdere toetsen en gesprekken met ouders en leerling. Ook het resultaat van de doorstroomtoets kan aanleiding geven tot een heroverweging van het eerder gegeven schooladvies, mits dit tot een hoger niveau leidt.

Doel en functie

Het brugklasadvies is bedoeld om leerlingen op een niveau te plaatsen dat bij hen past en voldoende ontwikkelkansen biedt. Veel scholen voor voortgezet onderwijs werken met brede brugklassen (zoals vmbo/havo of havo/vwo) om ruimte te bieden voor groei en latere bijstelling. Het advies vormt ook de basis voor de inrichting van de begeleiding tijdens de eerste leerjaren van het vo.

Rol van de warme overdracht

Naast het schriftelijke advies vindt vaak een warme overdracht plaats, waarin aanvullende informatie over de leerling gedeeld wordt. Denk aan sociaal-emotioneel functioneren, ondersteuningsbehoeften of informatie over thuissituatie en motivatie. Deze overdracht versterkt de continuïteit van begeleiding en voorkomt dat leerlingen uit beeld raken bij de overstap.

Betekenis voor de doorstroom

Het brugklasadvies speelt een sleutelrol in het bredere proces van doorstromen binnen het onderwijs. Een zorgvuldig advies draagt bij aan het verminderen van onnodige af- of opstroom, verhoogt de kans op studiesucces en ondersteunt leerlingen in hun persoonlijke en cognitieve ontwikkeling in de brugklas.