Hoe verder als het gesprek stokt

Gemist
Cursus

In het kort

Sommige leerlingen laten jou moeilijk toe waardoor je vastloopt in de gesprekken. Welke materialen of gesprekstechnieken kun je inzetten om ook met deze leerlingen over gevoelens of heftige gebeurtenissen te praten? Tijdens deze cursus leer je gebruik te maken van foto’s, kaarten, gevoelens- en behoeftenkaartjes, poppetjes en tafelopstellingen om de dialoog (weer) op gang te brengen en je leerlingen te helpen inzicht te krijgen in hun ontwikkeling.

Kom en blijf in gesprek met leerlingen waarmee communiceren niet vanzelf gaat!

Tijdens deze tweedaagse cursus leer je onder meer:

 • Werken vanuit de contextuele visie
 • Met bepaalde methodieken of technieken gesprekken te voeren
 • Feedback te geven zonder dat de leerling dichtklapt

Vereiste voorkennis: basiskennis over gesprekstechnieken. In onze e-learningmodules 'Gesprekken met leerlingen - de basis', die je bij de cursus gratis volgt, kun je deze kennis opdoen of opfrissen. Deelnemers uit het po krijgen toegang tot deze module en deelnemers uit het vo tot deze module.

Voor wie

Deze cursus met e-learningmodule is ontwikkeld voor:

 • iedereen die gesprekken voert met leerlingen

in het primair en voortgezet onderwijs.

Programma

Onder leiding van Herberd Prinsen ga je jouw gereedschapskist voor gespreksvoering vullen door oefeningen en interventies zelf te doen of ondergaan. Deze ervaringsgerichte opdrachten worden afgewisseld met achterliggende theorieën over systeem- en contextueel denken. Hierna ken je nieuwe methodieken in de begeleiding van leerlingen bij wie communicatie niet vanzelfsprekend is.

Dag 1
Rol en attitude als begeleider

 • Werken vanuit de contextuele visie - hoe beïnvloeden loyaliteiten en het gezin van herkomst het functioneren van je leerlingen?
 • Hoe blijf je als begeleider uit de dramadriehoek (reddersrol)? En hoe stap je als coach, bewaker en onderzoeker in de groeidriehoek?
 • Aan de slag – oefenen met diverse materialen: ervaar hoe het is om met bepaalde methodieken of technieken gesprekken te voeren.

Huiswerk: kies een eigen (recente) casus en beschrijf deze zo concreet mogelijk.

Dag 2
Aan de slag met eigen casuïstiek

 • Vervolg oefenen met diverse materialen
 • De barkruk van het zelfvertrouwen: autonomie, relatie en competentie – hoe speel je hierop in in gesprekken met leerlingen?
 • Wat is nodig om feedback te ontvangen en te geven zonder dat de leerling dichtklapt?
 • Met behulp van materialen oefenen met eigen casuïstiek

Praktische Informatie

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen  € 895,-. Genoemd bedrag is inclusief e-learningmodule, hand-outs, koffie/thee en lunch en exclusief BTW en onderstaande korting: 

1 OP 5 GRATIS Schrijft u zich gelijktijdig in met vijf personen uit één instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan betaalt u slechts voor vier personen. De vijfde persoon komt dus gratis.

Adres

La Vie Meeting Center

St Jacobsstraat 61

3511 BP Utrecht

Locatie en parkeren

La Vie Meeting Center, Utrecht

La Vie ligt op een steenworp afstand van de beroemde Utrechtse grachten.
La Vie is prima bereikbaar met het openbaar vervoer. Kom je liever met de auto, dan kun je tegen betaling parkeren in Qpark la Vie.
 

Openbaar vervoer 

Je volgt vanuit Utrecht Centraal Station de bewegwijzeringborden "centrumzijde" 

vervolgens vanuit winkelcentrum "Hoog Catharijne" volgt u de borden "Vredenburg".
Regardz La Vie Utrecht bevindt zich tegenover het Vredenburg (plein) en naast de Bijenkorf op de hoek St.Jacobsstraat/Lange Viestraat.
Je kunt het meeting center bereiken via de ingang van het kantorencomplex "La Vie" aan de Jacobsstraat. Beneden zie je in welke zaal je moet zijn en daar kun je dan direct naartoe.

 
Parkeren
Postcode ten behoeve van je navigatiesysteem : 3511 BS 

Gasten van La Vie Meeting Center Utrecht kunnen gebruik maken van Parkeergarage La Vie, welke langs de verschillende aanrijdroutes wordt bewegwijzerd.
Op parkeerniveau 14 heeft u rechtstreekse doorgang naar het meeting center.
Parkeergarage “La Vie” bevindt zich aan de St. Jacobstraat naast de Bijenkorf.

 

Download routebeschrijving

Certificaat

Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname, dat je kunt downloaden via je Profielpagina.

Delen met een collega of downloaden

Blijf op de hoogte