De docent als coach

Gemist
Congres
Woensdag 5 juni 2019
Ilona Noorman

Stel je vraag aan de congresontwikkelaar

Ilona Noorman
Deelnemers beoordelen onze nascholing gemiddeld met een 8,2

Delen met een collega of downloaden

In het kort

Onderwijs is steeds minder traditioneel ingericht en de rol van coach wordt belangrijker voor jou als docent. Hoe draagt de rol van coach bij aan leerrendement, differentiatie, gepersonaliseerd leren en motivatie? Wat zijn belangrijke coachingsvaardigheden voor jou als docent? En hoe activeer je je leerlingen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces?

Leer hoe je leerlingen coachend lesgeeft in jouw vak!

Na inleidende lezingen over didactisch coachen en het voeren van coachingsgesprekken in de ochtend, ga je in de middag praktisch aan de slag in een van de subsessies voor jouw vakgebied:

A - Nederlands en de moderne vreemde talen

B - Zaakvakken

C - Bètavakken

D - Lichamelijke opvoeding

E - Coachingsgesprekken voeren

Voor wie

Dit congres is speciaal ontwikkeld voor docenten uit het voortgezet onderwijs.

Programma

9.15
Ontvangst met koffie, thee en uitreiking congresmap

9.45
Opening door de dagvoorzitter
Ad van Andel
, trainer, coach en adviseur Advana

  • Hoe draagt de rol van coach bij aan leerrendement, differentiatie, gepersonaliseerd leren en motivatie?

10.15
Didactisch coachen

Lia Voerman, adviseur Universiteit Utrecht, ontwikkelaar methode 'Didactisch Coachen' en eigenaar V&F Onderwijsconsult

  • Wat zijn belangrijke coachingsvaardigheden voor jou als docent?
  • Hoe, wanneer en op welke niveaus geef je je leerlingen feedback?
  • Hoe formuleer je vragen zo dat je leerlingen uitdaagt om zelf met oplossingen te komen en verder te leren?

11.15
Koffie- en theepauze

11.30
Coachingsgesprekken voeren
Herberd Prinsen
, trainer en oprichter HPC

  • Hoe help je je leerlingen ontdekken waar hun kwaliteiten liggen?
  • Hoe activeer je leerlingen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces?

12.15
Coachend lesgeven - een ervaren docent aan het woord
Henno Oldenbeuving
, docent MBO Utrecht en trainer BEET

Henno is een van de coaches voor het vak Ondernemerschap. Hij vertelt hoe hij leerlingen inspireert, activeert en laat leren door te doen.

13.00
Verzorgde lunch

14.00 - 16.00
Subsessies

Je kiest een subsessie van twee uur die past bij jouw vakgebied.

A - Nederlands en de moderne vreemde talen
Olav Agaatsz
, docent Engels en trainer, coach en adviseur Begrip en Meer

Je werkt aan opdrachten voor Nederlands en de moderne vreemde talen. Je ervaart hoe je daarbij gecoacht wordt. Daarna kun je zelf soortgelijke opdrachten aanbieden aan jouw leerlingen en de rol van coach aannemen.

B - Zaakvakken
Ad van Andel, trainer, coach en adviseur Advana

Je gaat aan de slag met opdrachten voor de zaakvakken. Hoe zorg je dat je in je lessen de leerlingen uitdaagt na te denken over hun aanpak en manier van werken? Breng je eigen lesmateriaal mee!

C - Bètavakken
Ellen Schoonen
, trainer Expertisecentrum Rekenen en Wiskunde en Schoonenrekenmaar

Je gaat aan de slag met bètaopdrachten. Je ervaart welke vragen je verder helpen in een opdracht. Welke coachingsvaardigheden van jou als docent zijn van belang? Daarna kun je je coachende rol verder ontwikkelen in je lessen.

D - Lichamelijke opvoeding
Rob Kuipers
, docent LO, docentencoach en beeldcoach Vituscollege
Denise Brouwer, docent wiskunde, docentencoach en beeldcoach Vituscollege

Feedback is bij LO vaak gericht op zelfvertrouwen vergroten of inspanning belonen, maar welke vragen stel je leerlingen om ze beter te laten reflecteren op hun motorisch gedrag? Aan de hand van concrete voorbeelden oefen je met het stellen van inzichts-, strategie- en zelfreflectievragen.

E - Coachingsgesprekken voeren
Herberd Prinsen
, trainer en oprichter HPC

Je oefent met het voeren van coachingsgesprekken met (mentor)leerlingen. Hoe help je je leerlingen zelf te ontdekken waar zij aan moeten en willen werken? Hoe help je leerlingen inzien welke drempels zij voor zichzelf opwerpen?

Praktische Informatie

Kosten

De kosten voor deze studiedag bedragen  € 395,-. Genoemd bedrag is inclusief digitaal naslagwerk, hand-outs, koffie/thee en lunch en exclusief BTW en onderstaande kortingen: 

1 OP 5 GRATIS Schrijf je je gelijktijdig in met vijf personen uit één instelling en wordt de factuur naar één mailadres gestuurd, dan betaalt u slechts voor vier personen. De vijfde persoon komt dus gratis.

STUDENTENKORTING Medilex Onderwijs stelt vijf plaatsen speciaal voor studenten beschikbaar. Een studentenplaats wordt aangeboden voor een gereduceerd tarief van € 75,- exclusief BTW (€ 90,75 inclusief BTW). Deze korting geldt alleen voor voltijdstudenten mbo, hbo of universiteit, die geen dienstverband hebben. Studenten die een post-hbo of postacademische opleiding volgen komen niet in aanmerking voor de korting. Op de congresdag wordt vertoon van het inschrijfbewijs van uw opleidingsinstituut gevraagd. Mits de bijeenkomst niet is uitverkocht wordt de inschrijving twee weken van te voren definitief bevestigd.

Let op! Bovenstaande kortingen zijn niet te combineren. De hoogste korting gaat voor. 

Adres

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8

3972 LA Driebergen-Zeist

Locatie en parkeren

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum, Driebergen-Zeist

Klik hier voor de website van Antropia, Cultuur- en Congrescentrum


Bezoekers kunnen parkeren in de Q-Park bij Station P+R Driebergen Zeist. Adres is Stationsweg 15B Driebergen-Rijssenburg.

U komt binnen in de parkeergarage door uw creditcard of bankpas in te voeren. Bij Antropia ontvangt u een uitrijkaart. !Let op!: Bij vertrek uit de parkeergarage dient u eerst de uitrijkaart te gebruiken en pas dan ook uw bankpas aan te bieden. Er worden bij u geen kosten afgeschreven, maar het is wel nodig dat uw vertrek wordt geregistreerd.

Vanuit Utrecht
Volg de A12 richting Arnhem en neem afslag 20 Driebergen/Zeist. Onderaan de afrit linksaf richting Zeist. Volg de weg rechtdoor, totdat de weg naar beneden helt. Sorteer daar links voor en ga nog vóór de spoorbrug linksaf. U vindt de P+R garage even verder aan uw linkerhand.

Na het parkeren loopt u de garage uit naar rechts het voetpad op en volgt u de bordjes Antropia. (U ziet rechts Landgoed De Reehorst liggen).

Vanuit Arnhem
Volg de A12 richting Utrecht en neem afslag 20 Driebergen/Zeist. Let op: onderaan de afrit rechtsaf richting Zeist. Volg de weg rechtdoor, totdat de weg naar beneden helt. Sorteer daar links voor en ga nog vóór de spoorbrug linksaf. U vindt de P+R garage even verder aan uw linkerhand.

Na het parkeren loopt u de garage uit naar rechts het voetpad op en volgt u de bordjes Antropia. (U ziet rechts Landgoed De Reehorst liggen).

Per trein
Het station Driebergen/Zeist ligt aan de spoorlijn Utrecht-Arnhem. Het station heeft vier maal per uur rechtstreeks verbinding met Utrecht CS en Arnhem. Landgoed De Reehorst ligt op ca. 50 meter van het station, aan de overzijde van de parkeerplaats, tegenover de hoofdingang van het station.

Download routebeschrijving

Ervaringen van deelnemers

Waarde volle dag om je huidige kennis weer op peil te brengen (de wereld verandert heel snel).
Robbert Zondervan

Certificaat

Je ontvangt na afloop een certificaat van deelname, dat je kunt downloaden via je Profielpagina.

Blijf op de hoogte